19 октомври, 2017

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ





Оказа се, че 19 октомври е обявен за световен ден на благотворителността. Това стана повод да напиша нещо, за което отдавна се каня.
Що е то "благотворителност"?
Асоциацията при повечето хора, когато чуят думата, тръгва от SMS-кампаниите, кутията със снимка до касата в магазина, минава през „амбулантните търговци“ с картички по улицата и стига до сополивото циганче с „Какоу, дай пе‘стинки.“ Общото между всички е, че става дума за събиране на пари. Но дали това е пълното значение на думата „благотворителност“ и изобщо дали всички изброени по-горе случаи наистина са „благотворителност“?
Нека се загледаме внимателно в смисъла на думата – БЛАГО-ТВОРИТЕЛНОСТ. Благотворителността е акта на създаване на някакво благо. Извършването на нещо добро, в полза на друг или други хора без да очакваш лична изгода. В днешно време, когато използваме парите като разменно средство, е най-лесно вместо да го създаваш, да си „купиш“ някаква доза „добро“ и да оставиш друг, по-вещ от теб, да се заеме „добродетелствуването“, но категорично това не е единствения начин.
Благотворителността има много лица. Благотворителността се крие в ежедневни дейности като това да отстъпиш мястото си в автобуса на някой, за който смяташ, че има нужда. Не е необходимо да е с патерица, може в момента да му е прилошало и ти да го забележиш. Благотворителността е категоричният ти навик никога да не заемаш или запречваш мястото на инвалида, дори това да означава да паркираш на няколкостотин метра от дома си или далеч от входа на магазина. Благотворителност е да прекопаваш градинката пред блока, за да е приятно за теб и съседите. Благотворителността е да се усмихнеш и кажеш добра дума на ядосаният служител и така да промениш деня му. Благотворителността е да помогнеш на дядото с торбата да се качи в автобуса, а не да мърмориш „Накъде е тръгнал тоа, по цял ден само обикалят с автобусите, щото не плащат!“ Благотворителност е да наемеш на работа някой не-толкова съвършен, давайки му шанс да се развие. Благотворителността е да работиш за дадена кауза, само защото вярваш, че в бъдеще тя може да направи света по-добър. Благотворителността е старанието всяко твое действие да има добра последица. 
Благотворителността е ежедневие. 
Благотворителността е норма на поведение. 
Благотворителността е човеколюбие.
Разбира се благотворителността не изключва даването на пари, но не всяко даване на пари е благотворителност. Дали правиш добро на циганчето, давайки му 1-2-5 лева и научавайки го, че парите се изкарват не с работа, а с мрънкане и досаждане? Дали правиш добро купувайки си за 5 лева картичка от 50 стотинки, от непозната гастрольорка в града, която дори не може да обясни как точно ще се използват тези пари, които се събират за „сърдечно-болни деца в реанимация“ и дори не знае къде ще се инвестират, а то има само едно такова място в България? На коментара, че детето ми е било точно в същата ситуация и аз знам, че освен любовта ни и грижата на лекарите, то нямаше нужда от нищо друго, получавам отговор, че се дърпам, защото не събират пари за моето дете.(?!?!!!) (Тази история много ме разтърси и бе последвана от дискусия с човек, чието мнение много уважавам, но точно в тази ситуация все още не мога да се съглася с него. Тогава той заяви, че ти правиш добро давайки щом са ти поискали, а грехът за лъжата и кражбата вече ще тежи върху този, който ги е извършил. Не! Грехът тежи и върху теб, защото си подхранил и подпомогнал злодеянието и на следващата Коледа същата амбулантната търговка отново се появява, вече с нова фирма, твърдейки, че не може да даде отчет, защото сега започва дейност и услужливо забравяйки, че прави това всяка година.) Не! Това не е благотворителност!
Благотворителност е да се бориш за конкретна кауза, както в момента целият ни град се е обединил за спасяването на детенце и дай Боже да успеем! Благотворителност е да подпомогнеш финансово човек или организация, за които знаеш, че работят за доброто, дори, когато ти не можеш да се включиш. Благотворителността изисква постоянна мисъл и усилие, но се отплаща – безценно е да видиш как разцъфтява доброто, което си извършил.

Направете благотворителността свое ежедневие!
Творете блага!

1 коментар:

  1. Коледната амбулантка я помня!
    Дишай, адаш, и бъди благо-творител!❤

    ОтговорИзтриване