14 септември, 2012

Търси се... село Шкорпиловци по Южното Черноморие

Тук съм писала как открих село Шкорпиловци.
Срещата ми с това място коренно промени отношението ми към лятната почивка на море. Видях безкрайни, пусти плажове, рибки плуващи между краката ти, живи миди, охлюви, рапани и прелитащи разнообразни птици. Осъзнах, че все още се намират местенца, където почивката може да е почивка. Където не се налага да влизаме на смени във водата, за да пази един багажа. Където децата могат да играят на воля, без да им подвикваме, че пречат на някого. Където не можем да разберем какво правят най-близкостоящата до нас двойка и дори провеждаме гласуване, за да стигнем до извода, че е наистина "това", за което си мислим.
Това го писах и в предишната шкорпиловска тема. Там обаче не написах негативите. Те не са толкова много, но тази година все пак решихме да опитаме и нещо друго. А негативите бяха следните:
По някаква причина село Шкорпиловци явно не споделя моите чувства към него. При първото ни посещение домакинът на бунгалата ни обясняваше колко сухо е мястото. Показа ни от къде облаците го заобикаляли и понякога по цяло лято не капвала капка дъжд. Което може да е добре за летуващите, но регионът се изхранва не само с туризъм, а и със земеделие.
Каръци ли сме, късметлии ли сме незнам, но ние нямаме ни една почивка без дъжд. (Даже обмислях да пусна обява, че съм склонна да посещавам Шкорпиловци срещу скромно заплащане, точно в най-сухия период. Дъждът е гарантиран!) Миналата година обаче надмина всички очаквания. Лятото на 2011-та беше сухо и горещо. Имаше само една дъждовна седмица. Познайте коя? Правилно - тази през която бяхме в Шкорпиловци. Ама като казвам дъждовна, разбирай студ и дъжд! Температура на водата 18-19*С и на въздуха 15-24*С То вярно, че точно такива историйки градят спомените, ама нашето си беше голяма каръщина. Тръгнахме в жега, пътувахме в жега и малко преди морето се смрачи. Докато стигнем, вече беше застудяло. После имахме един петък, в който слънцето се изпече преди обяд и... това е. Горещото време се завърна в първия ми работен ден. Иначе ходехме с дълги ръкави на плажа.
Намират се и още една-две причини това лято да потърся друга дестинация.
Може би най-сериозната от всички бяха уикендите. В почивните дни, иначе тихото и пусто Шкорпиловци се превръщаше в място за шумни купони на компании от близката Варна. Шумни, ама ШУМНИ! С мощни уредби! В каръшката 2011-та, цяла нощ, две по-високи от мен колони дънеха чалга на 10тина метра от бунгалото, насочени към прозореца ни. Там обаче е така. Това са предимствата и недостатъците на "дивото" - всичко е позволено. Хазяите се оправдават с "редовни клиенти".
Втората причина е, че ни се искаше да сме още по-близо до морето. Вярно, че бунгалата са на първа линия, но тази първа линия включва 10-тина минути път през дюните.
Има още няколко дреболии, които ако бяха само те, не биха ме отказали, затова няма да ги споменавам.


И така - това лято се заех да търся Шкорпиловско подобие, но по Южното Черноморие. Хем да ни е по-близо, хем да ни е по-топло.
Не успях да намеря и се върнахме в любимото ни навремето Поморие (което се оказа, че няма нищо общо със спомените ни), но за това ще разкажа в отделна тема. А сега отговорно заявявам:

Събират се предложения за плажове със следните качества:
1. Спокоен, (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!) слабо населен, най-добре не населен.
2. Бунгала или място за къмпингуване с добра сянка и задължително питейна вода - на първа линия.
3. Отдалеченост от всякакъв род дискотеки и евентуални шумни компании.
4. Ако може и морето да плитко, и пясъкът да е ситен... ех...


Победителят ще бъде възнаграден с домашно приготвена сладост. Примерно доза ябълкови кексчета. Макар да е нескромно, смея да твърдя, че си заслужава!

7 коментара:

  1. Едва ли вече се намира по нашето Черноморие кътчета, които да отговарят на всички тези условия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз все още съм оптимист, че "моето местенце" ме чака някъде. Може да ми отнеме повечко време, но ще се открием, вярвам в това. :)

      Изтриване
  2. Како Ани като ходиш наморе споделяй кога е да може да избегна евентуални лоши прогнози на времето докато си там :Д шегувам се разбира се!Имаше едно подобно място както казваш"Тихо,далеч от дискотеки"но за питейната вода незнам как стоят нещата и то се намираше по пътя от Бургас към Слънчев бряг от дясно едно място за къмпинг,но немога да кажа точно къде.помня,че е от дясно на пътя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванка, лошото време ни застига само в Шкорпиловци, така че няма страшно - пътувай смело, засега не мислим да ходим натам.
      Иначе това "вдясно от пътя Бургас-Слънчев Бряг" е толкова общо, че... :) А и все си мисля, че всичко що е
      1. Близо до главния път
      2. Близо до Слънчев Бряг
      е безвъзвратно загубено за моята кауза.

      Изтриване
  3. Махни 1 и 3 от списъка и съм спечелила кексчетата :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе!
      Аз по-скоро 2 ще махна ('ма Милен не ще). Ти още малко ще ме пратиш в Слънчев Бряг, а да знаеш, че в моята уста това име звучи обидно.

      Изтриване
    2. Точка 1) 3) и 4) се покриват ...точка 2) малко се разминава, но сравнявайки с Шкорпиловци се препокриват разстоянията...Предлагам Ви Иракли.

      Изтриване